Informatie haarzorg

Ben je vriendelijk en vlot in stijl en voorkomen?
Ben je handig en heb je oog voor mooie kapsels?
Heb je zin zelf te knippen en kappen?
Wil je groeien in een praktische richting met veel afwisseling en een algemene basisvorming?

De studierichting Haarzorg bevat een afwisseling tussen een brede algemene vormende basis en beroepsgerichte praktijk. Je ontdekt alle facetten van het kappersberoep. Je verwerft de technische vaardigheden voor de verschillende haarbehandelingen en het creëren van kapsels en ontwikkelt de theoretische kennis van haarproducten. Je leert denken en werken vanuit competenties die je doen groeien als professioneel kapper die in team kan werken.

In de tweede graad haarzorg leer je belangrijke vaardigheden in de algemene vakken en vakkundig werken en denken in praktijkvakken. Je ontdekt vakken als:

Project algemene vakken (PAV)

In PAV worden basisvaardigheden voor wiskunde, Nederlands, aardrijkskunde en geschiedenis thematisch en realistisch ingeoefend. Je volgt ook de actualiteit en leert vlot ICT te gebruiken.

Realisaties haarzorg

Je leert de basistechnieken voor haarverzorging en voert ze uit op oefenhoofd, medeleerlingen en soms op modellen. Je ontdekt hoe je een klant op aangename manier onthaalt en begeleidt. Je groet in uitvoeren van haarverzorging voor dames: brushing, kleuren volgens verschillende technieken, verschillende snitten, permanent, ... voor heren: baardverzorging en specifieke kapsels, ... en kindersnit. Dit leer je uitvoeren met de ondersteuning van een werkmodel en binnen een welbepaalde tijd. Je leert zorgzaam en correct de producten, de haardroger en de krul-en stijltang te gebruiken.

Toelatingsvoorwaarden

Tweede leerjaar van de eerste graad of beroepsvoorbereidend leerjaar met vrucht beëindigd hebben.

Getuigschriften

Aan het einde van de tweede graad: Getuigschrift van de tweede graad van het Secundair Onderwijs.

Toekomstmogelijkheden

Na het zesde jaar van het secundair onderwijs kan je starten als medewerker in een kapsalon. Wil je het diploma secundair onderwijs behalen, dan is het zevende specialisatiejaar haarstilist een logische stap. Het behalen van het diploma secundair onderwijs maakt meer mogelijk op het vlak van tewerkstelling of in functie van vervolgopleidingen.

Lessentabel haarzorg

 
Vakken 4e jaar
Godsdienst 2
Project algemene vakken 6
Frans 2
Lichamelijke opvoeding 2
Omgangskunde 2
Plastische opvoeding 2
Leerbegeleiding/coaching 1
Realisatie haarzorg 18
  35