Informatie moderealisatie en textielverzorging

A (ARBEIDSMARKT - BSO)

Spreken modetrends je aan? Heb je interesse in ondernemen, creëren, realiseren, retouche, presentatie en verkoop? 

Dan sla jij met deze richting de juiste weg in. ‘Mode/fashion’ is hip en cool. Maar mode is meer dan kleding maken alleen. Het is een lifestyle waar je aandacht moet hebben voor en kennis van trends, kleur, stijl, pasvorm, technieken, materialen, kleding, retouches, textielverzorging, presenteren, communiceren, ICT, … De opleiding focust zich op deze lifestyle waardoor je polyvalent wordt in de maatschappij. Je leert creatief, actief en probleemoplossend te denken en te handelen. Het ontwikkelen en realiseren van modische werkstukken en interieurartikelen wordt gezien als middel om technische vaardigheden, kennis en attitudes te verwerven, zoals het gevoel voor lifestyle, esthetiek, commerciële gerichtheid, kennis van de mode- en interieursector. Om je de kans te geven hierin te groeien naar zelfstandigheid wordt er veel geïntegreerd gewerkt tussen praktijk en theorie.

Project Algemene Vakken (PAV)
In PAV worden de basisvaardigheden voor Wiskunde, Nederlands, Maatschappelijke Vorming en Natuurwetenschappen thematisch en realistisch ingeoefend. Je volgt ook de actualiteit en leert vlot ICT gebruiken.

Moderealisatie en Textielverzorging
In het specifieke vak Moderealisatie vormen Commerciële Presentatie en Lifestyle, waarbij een bredere vorming wordt nagestreefd, en het luik Mode, met het accent op de technische aspecten en vaardigheden, de belangrijkste componenten om jullie voor te bereiden op de derde graad. Je volgt de actualiteit en leert vlot ICT te gebruiken. Commerciële Presentatie en Lifestyle (CPL) is een vak waarin projectmatig  en conceptueel gewerkt wordt. Diverse items van de mode- en interieursector zoals lifestyle, esthetiek, commerciële gerichtheid, verkoop- en presentatietechnieken, ICT-vaardigheden en trends komen aan bod. Het vak Mode focust op technische vaardigheden zoals assemblage- , afwerkings- en retouchetechnieken voor het  vervaardigen van mode-, interieurartikelen en accessoires. Belangrijk is dat het modische aspect steeds centraal staat; hiervoor wordt samengewerkt met CPL. Het doel is dat je op het einde van de tweede graad een aantal werkstukken zelfstandig kunt uitvoeren met aandacht voor afwerking, recycling, upcycling, retouche en budget. 

Initiatie in de Mode
We doen onderzoek en uitdieping van periodes, stijlen, personen, bedrijven, materialen, technieken en nog veel meer. 

Persoonlijke Leertijd
Omdat je persoonlijke groei onze topprioriteit is, word je tijdens de Persoonlijke Leertijd uitgedaagd op jouw niveau. Heb je de basisleerstof onder de knie, dan ben jij immers toe aan een extra uitdaging. Vlot het voor een bepaald onderdeel nog niet zoals gehoopt, dan is remediëring aangewezen. In deze Persoonlijke Leertijd bepaal je zelf voor een stukje mee waar jouw prioriteit ligt. Zo neem je je leerproces in eigen handen. Boeiend toch?

 

Lessentabel moderealisatie en textielverzorging

 
Vakken 3e jaar 4e jaar
Godsdienst 2 2
Algemene vorming 7 7
Engels 1 1
Frans 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2

Moderealisatie

- Commerciële Presentatie en lifestyle (CPL)
- Mode

16 17
Initiatie in mode 1 1
Persoonlijke leertijd 2 2
  33 34