Informatie haar- en schoonheidsverzorging

A (ARBEIDSMARKT - BSO)

Ben je vriendelijk en vlot in stijl en voorkomen? Ben je handig en heb je oog voor mooie kapsels? Heb je feeling voor een keurige uiterlijke verzorging? Wil je groeien in een praktische richting met veel afwisseling en een algemene basisvorming? 

Deze studierichting bevat een afwisseling tussen een brede, algemeen vormende basis en beroepsgerichte praktijk. Je ontdekt alle facetten van het beroep van schoonheidsspecialist en kapper. Je leert denken en werken vanuit competenties die je doen groeien als een professionele kapper of schoonheidsspecialist(e) die in team kan werken.

Je verwerft de technische vaardigheden voor de verschillende haarbehandelingen en het creëren van kapsels en ontwikkelt de theoretische kennis van haarproducten.

Dit combineer je met schoonheidsverzorging waar een belangrijk accent ligt op toegepaste wetenschappen en specifieke technische kennis. Vanuit een professionele esthetische benadering train je een aantal technische en praktische vaardigheden en leer je werken met de specifieke apparatuur die nodig is voor een ruime waaier aan schoonheidsbehandelingen.

Haarverzorging
Je leert de basistechnieken voor haarverzorging en voert ze uit op een oefenhoofd, je medeleerlingen en soms op modellen. Je ontdekt hoe je een klant op een aangename manier onthaalt en begeleidt. Je groeit in het uitvoeren van haarverzorging voor dames: brushing, kleuren volgens verschillende technieken, verschillende snitten, een permanent,... Dit leer je uitvoeren met de ondersteuning van een werkmodel en binnen een welbepaalde tijd. Je leert zorgzaam en correct de producten, de haardroger en de krul- en stijltang te gebruiken.

Schoonheidsverzorging
Je leert verschillende schoonheidsbehandelingen uitvoeren voor het verzorgen van het gelaat en de handen. Je leert de correcte technieken voor het aanbrengen van make-up. Deze vaardigheden worden ingeoefend op medeleerlingen en modellen. Je leert bij deze praktische oefeningen ook steeds de noodzakelijke theoretische basis, zoals de werking en het effect van producten op haar, huid en nagels. Je ontdekt de trends en evoluties in haaren schoonheidsverzorging.

Algemene Vorming
In Algemene Vorming worden de basisvaardigheden voor Wiskunde, Nederlands en Maatschappelijke Vorming thematisch en realistisch ingeoefend. Je zet deze basisvaardigheden in om probleemoplossend te denken. Je leert reflecteren over jezelf en je weerbaar op te stellen in de wereld waarin je leeft. Je volgt de actualiteit en leert vlot met ICT werken.

Persoonlijke leertijd
Tijdens de Persoonlijke Leertijd neem je je leerproces deels zelf in handen. Onder begeleiding van coaches ga je aan de slag met je schoolwerk in een gestructureerde omgeving. Je leert plannen en maakt kennis met verschillende leerstrategieën. Zo groei je en ontdek je wat werkt voor jou. Onze coaches dagen je regelmatig uit hierover te reflecteren. Heb je nood aan extra leerzorg, dan word je extra begeleid door onze leercoach.