Informatie schoonheidsverzorging

A (ARBEIDSMARKT- BSO)

Ben je vriendelijk en vlot in stijl en voorkomen? Ben je handig en heb je oog voor mooie kapsels? Heb je feeling voor een keurige uiterlijke verzorging? Wil je groeien in een praktische richting met veel afwisseling en een algemene basisvorming?

Deze studierichting bevat een afwisseling tussen een brede, algemeen vormende basis en beroepsgerichte praktijk. Je ontdekt alle facetten van het kappersberoep. 
Je verwerft de technische vaardigheden voor de verschillende haarbehandelingen en het creëren van kapsels en ontwikkelt de theoretische kennis van haarproducten. Je leert denken en werken vanuit competenties die je doen groeien als een professionele kapper die in team kan werken. 
Je verwerft de technische vaardigheden voor de verschillende haarbehandelingen en het creëren van kapsels en ontwikkelt de theoretische kennis van haarproducten.
Dit combineer je met schoonheidsverzorging waar een belangrijk accent ligt op toegepaste wetenschappen en specifieke technische kennis. Vanuit een professionele esthetische benadering train je een aantal technische en praktische vaardigheden en leer je werken met de specifieke apparatuur die nodig is voor een ruime waaier aan schoonheidsbehandelingen.

Schoonheidsverzorging
Je verwerft de vereiste competenties bij het uitvoeren van diverse esthetische lichaamsverzorgingen. Je informeert en adviseert in het keuzeproces van de klant. Je selecteert de geschikte technieken, draagt zorg voor het comfort en de privacy op basis van de wensen en behoeften van de klant. Je vindt een evenwicht tussen het beantwoorden van de noden van de klant en de commerciële aspecten van het schoonheidssalon.

Algemene Vorming
In Algemene Vorming worden Nederlands, Wiskunde en Maatschappelijke Vorming geïntegreerd in één vak waarin thematisch wordt gewerkt. Je leert kritisch denken, de maatschappij en actualiteit begrijpen en je krijgt inzicht in economische en financiële aspecten.

Masterclasses
Tijdens onze masterclasses bieden we de mogelijkheid om jezelf verder te ontdekken en je kennis en/of vaardigheden te verdiepen. Elk semester start er een nieuwe masterclass gegeven door onze vakexperten. Je hebt de vrijheid om te kiezen of je deze masterclass wil volgen of niet. Grijp de kans om je horizon te verbreden! Kom jezelf verder ontwikkelen! Wat als je liever geen masterclass volgt? Geen probleem! Het is volledig aan jou om te beslissen of je deelneemt of niet. Wij laten de keuze aan jou.

Toelatingsvoorwaarden en getuigschriften
Om te starten in de derde graad Schoonheidsverzorging moet je het tweede jaar van de tweede graad met vrucht beëindigd hebben.

Na de derde graad Schoonheidsverzorging verwerf je de beroepskwalificatie Schoonheidsspecialist en ontvang je een diploma secundair onderwijs onderwijskwalificatie 3.

Toekomstmogelijkheden
Na het zesde jaar Schoonheidsverzorging:
- Kan je starten op de arbeidsmarkt:
     • in een schoonheidssalon, in een cosmeticabedrijf of als vertegenwoordiger;
     • als zelfstandige schoonheidsspecialist(e).
- Kan je verder studeren:
     • Je kan een zevende leerjaar volgen gericht op instroom arbeidsmarkt om je verder te specialiseren in grime of als schoonheidsspecialist-adviseur.
     • Je kan een zevende leerjaar gericht op hoger onderwijs volgen.
     • Je kan een graduaatsopleiding starten.
     • Je vindt andere opleidingsmogelijkheden in het volwassenenonderwijs, VDAB, ...

Lessentabel schoonheidsverzorging

 
Vakken 5e jaar 6e jaar
Godsdienst 2 2
Algemene vorming 6 5
Engels 1 2
Frans 2 1
Lichamelijke opvoeding 2 2
Schoonheidsverzorging 19 20
 TOTAAL 32 32
Masterclass 2 2