Informatie onthaal, organisatie en sales

A (ARBEIDSMARKT- BSO)

Ben je vriendelijk en vlot in stijl en voorkomen? Heb je zin om een breed gamma aan verkoopstaken uit te voeren? Heb je aandacht voor aantrekkelijke productpresentaties en etalages? Wil je groeien in een praktische richting met veel afwisseling en een algemene basisvorming?

In deze studierichting verbeter je je communicatieve en sociale vaardigheden om vlot bezoekers te ontvangen en klanten te helpen. Je verwerft inzicht in het aan en verkoopsproces dat start bij het aankopen en leidt tot een succesvolle verkoop. Hierbij word je geconfronteerd met de handelsdocumenten die daarbij horen en leer je hoe je hiermee omgaat. 
Je staat ook stil bij het belang van artikelpresentaties en leert hoe je deze opbouwt om de verkoop te stimuleren.

Algemene vorming

In Algemene Vorming worden Nederlands, Wiskunde en Maatschappelijke Vorming geïntegreerd in één vak waarin thematisch wordt gewerkt. Je leert kritsch denken, de maatschappij en actualiteit begrijpen en je krijgt inzicht in economische en
financiële aspecten.

Frans en Engels

In het uitgebreid pakket talen ligt de klemtoon op het verbale aspect.  Een vlot gesprek voeren met een klant in het Frans en in het Engels wordt uitvoerig getraind.

Onthaal, organisatie en sales

Hier verwerf je de werking van ondernemingen en ontwikkel je competenties met betrekking tot onthaal- en verkoopactiviteiten. Er is veel aandacht voor communicatieve en sociale vaardigheden in functie van een professionele communicatie met bezoekers en klanten. Je verwerft digitale competenties in het kader van de bedrijfsgerichte component. 

Je krijgt les in een winkelklas, maar ook op de werkvloer via verschillende manieren van 'Werkplekleren'. 

In het laatste jaar toon je op een persoonlijke en zelfstandige manier je competenties binnen de studierichting in een jaaropdracht.

Masterclasses

Tijdens onze masterclasses bieden we de mogelijkheid om jezelf verder te ontdekken en je kennis en/of vaardigheden te verdiepen. Elk semester start er een nieuwe masterclass gegeven door onze vakexperten. Je hebt de vrijheid om te kiezen of je deze masterclass wil volgen of niet. Grijp de kans om je horizon te verbreden! Kom jezelf verder ontwikkelen! Wat als je liever geen masterclass volgt? Geen probleem! Het is volledig aan jou om te beslissen of je deelneemt of niet. Wij laten de keuze aan jou.

Toelatingsvoorwaarden en getuigschriften

Na het vierde jaar van het secundair kan je bij ons op school starten in het vijfde jaar van de richting Onthaal, Organisatie en Sales. 

Om te starten in de derde graad Onthaal, Organisatie en Sales moet je het tweede jaar van de tweede graad met vrucht beëindigd hebben. 

Na de derde graad Onthaal, Organisatie en Sales verwerf je de beroepskwalificaties winkelverkoper + administratief medewerker onthaal en ontvang je een diploma secundair onderwijs onderwijskwalificatie 3.

Toekomstmogelijkheden

Na het zesde jaar Onthaal, Organisatie en Sales:
- Kan je starten op de arbeidsmarkt
- Kan je een aansluitende Se-n-Se-opleiding volgen en je verder specialiseren. Je mag ook starten in een graduaatsopleiding. Andere opleidingsmogelijkheden vind je in het volwassenenonderwijs, de VDAB, ...

Lessentabel onthaal, organisatie en sales

 
Vakken 5e jaar 6e jaar
Godsdienst 2 2
Algemene vorming 6 5
Engels 2 2
Frans 3 3
Duits 1 1
Lichamelijke opvoeding 2 2
Onthaal, organisatie en sales 16 17
 TOTAAL 32 32
Masterclass 2 2