Informatie moderealisatie

A (ARBEIDSMARKT- BSO)

Spreken deze items je aan: Modetrends, ondernemen, creëren, realiseren, retouche, presentatie en verkoop? Droom je ervan om als modeverkoper of als echte kleermaker in een mode- of retoucheatelier te werken? Dan sla jij met deze richting de juiste weg in. ‘Mode/fashion’ is hip en cool. Maar mode is meer dan kleding maken alleen. Het is een lifestyle waar je aandacht moet hebben voor en kennis van trends, kleur, stijl, pasvorm, technieken, materialen, kleding, retouches, textielverzorging, presenteren, communiceren, ICT, …

De opleiding focust zich op deze lifestyle waardoor je polyvalent wordt in de maatschappij. Je leert creatief, actief en probleemoplossend te denken en te handelen. Het ontwikkelen en realiseren van modische werkstukken en interieurartikelen evenals het uitvoeren van retouches in diverse materialen wordt gezien als middel om technische vaardigheden, kennis en attitudes te verwerven.
Om je de kans te geven hierin te groeien naar zelfstandigheid wordt er veel geïntegreerd gewerkt tussen praktijk en theorie.

Algemene vorming

In Algemene Vorming worden Nederlands, Wiskunde en Maatschappelijke Vorming geïntegreerd in één vak waarin thematisch wordt gewerkt. Je leert kritsch denken, de maatschappij en actualiteit begrijpen en je krijgt inzicht in economische en
financiële aspecten.

Moderealisatie

In de derde graad Moderealisatie leer je klantgericht handelen. Je voert verschillende winkelactiviteiten uit zoals de voorbereiding van de winkelverkoop en het presenteren en verkopen van modeartikelen en de dienst na verkoop. Je bent creatief in het samenstellen van outfits en het adviseren van de klant. Je zal een brede waaier van confectieartikelen uitwerken met focus op het verwerven van technische vaardigheden zoals stik- en afwerkingstechnieken, strijken en retoucheren van diverse
modeartikelen. Dit in complexere stoffen en dessins. Je leert gebruik maken van de computer om technieken op te zoeken en technische fiches te lezen. Ook zal je de diverse taken in een confectieatelier vanuit verschillende invalshoeken uitvoeren 
in groep. Je leert diverse technieken om complexer wordende retouches efficiënt uit te voeren. Hier zal je naar creatieve oplossingen moeten zoeken volgens de verwachtingen van de klant, rekening houdend met het esthetische en de gangbare
trends. Het aspect duurzaamheid is hier een belangrijk onderdeel.

Masterclasses

Tijdens onze masterclasses bieden we de mogelijkheid om jezelf verder te ontdekken en je kennis en/of vaardigheden te verdiepen. Elk semester start er een nieuwe masterclass gegeven door onze vakexperten. Je hebt de vrijheid om te kiezen of je deze masterclass wil volgen of niet. Grijp de kans om je horizon te verbreden! Kom jezelf verder ontwikkelen! Wat als je liever geen masterclass volgt? Geen probleem! Het is volledig aan jou om te beslissen of je deelneemt of niet. Wij laten de keuze aan jou.

Toelatingsvoorwaarden en getuigschriften

Na de tweede graad kan je kiezen voor een verdere opleiding in de modesector: daar zal je je meer gaan specialiseren voor de uitvoerende taken in een mode- of retoucheatelier alsook opgeleid worden voor de mode-verkoop. Je kan ook kiezen voor de derde graad textielverzorging. 

Na de derde graad Moderealisatie verwerf je de beroepskwalificaties Operator productielijn kleding, confectie en meubelstoffering + Operator retouche, kleding- en confectieartikelen + Operator strijkafdeling kleding- en confectieartikelen en textielverzorging + Winkelverkoop en ontvang je het diploma secundair onderwijskwalificatie 3.

Toekomstmogelijkheden

Na het zesde jaar Moderealisatie:
- Kan je starten op de arbeidsmarkt als medewerker in de mode-, retouche- of verkoopsector.
- Kan je een aansluitende Se-n-Se-opleiding volgen om je verder te specialiseren. Je mag ook starten in een graduaatsopleiding. Andere opleidingsmogelijkheden vind je in het volwassenenonderwijs, de VDAB, …

Lessentabel moderealisatie

 
Vakken 5e jaar 6e jaar
Godsdienst 2 2
Algemene vorming 6 5
Engels 1 2
Frans 2 1
Lichamelijke opvoeding 2 2
Moderealisatie 19 20
 TOTAAL 32 32
Masterclass 2 2