Informatie moderealisatie

A (ARBEIDSMARKT- BSO)

Spreken deze items je aan: Modetrends, ondernemen, creëren, realiseren, retouche, presentatie en verkoop? Droom je ervan om als modeverkoper of als echte kleermaker in een mode- of retoucheatelier te werken? Dan sla jij met deze richting de juiste weg in. ‘Mode/fashion’ is hip en cool. Maar mode is meer dan kleding maken alleen. Het is een lifestyle waar je aandacht moet hebben voor en kennis van trends, kleur, stijl, pasvorm, technieken, materialen, kleding, retouches, textielverzorging, presenteren, communiceren, ICT, …

In deze richting leer je creatief, actief en probleemoplossend te denken en te handelen. Mode is meer dan kleding maken alleen; het is een lifestyle waarin je aandacht voor en kennis moet hebben van trends, kleuren, stijlen, pasvormen, technieken, materialen, kledij, retouches, textielverzorging, presenteren, communiceren, ICT, verkopen… De opleiding focust zich hierop waardoor je polyvalent wordt in de maatschappij.

In de derde graad Moderealisatie werken we met complexere stoffen, dessins, modellen en een grotere variatie aan artikelen (kleding, confectie en interieurartikelen). Dit met aandacht voor duurzaamheid en assemblage. Er wordt een hogere afwerkingsgraad, een hoger tempo en een grotere zelfstandigheid verwacht.

Er wordt verder gewerkt aan je technische, sociale en economische vorming. Je leert diverse technieken om complexer wordende retouches efficiënt uit te voeren via de realiteit van een retouchezaak. Je leert klantgericht handelen. Ook zal je de diverse taken in een confectieatelier vanuit verschillende invalshoeken uitvoeren in groep.

Het vak Project Mode werkt ondersteunend bij het specifieke gedeelte. Je onderzoekt en verdiept je in periodes, stijlen, personen, bedrijven, materialen en technieken. Je leert ook samenwerken met andere richtingen bijvoorbeeld bij het uitvoeren van een technisch dossier en projecten buiten de school. Algemene Vorming In Algemene Vorming worden Nederlands, Wiskunde en Maatschappelijke Vorming geïntegreerd in één vak waarin thematisch wordt gewerkt. Je leert kritisch denken, de maatschappij en actualiteit begrijpen en je krijgt inzicht in economische en financiële aspecten.

Masterclasses
Tijdens onze masterclasses bieden we de mogelijkheid om jezelf verder te ontdekken en je kennis en/of vaardigheden te verdiepen. Elk semester start er een nieuwe masterclass gegeven door onze vakexperten. Je hebt de vrijheid om te kiezen of je deze masterclass wil volgen of niet. Grijp de kans om je horizon te verbreden! Kom jezelf verder ontwikkelen! Wat als je liever geen masterclass volgt? Geen probleem! Het is volledig aan jou om te beslissen of je deelneemt of niet. Wij laten de keuze aan jou.

Toelatingsvoorwaarden en getuigschriften
Na het vierde jaar van het secundair kan je bij ons op school starten in het vijfde jaar van de richting Moderealisatie. Je kan ook kiezen voor de derde graad Textielverzorging in een andere school.

Na de derde graad Moderealisatie verwerf je de beroepskwalificaties Operator productielijn kleding, confectie en meubelstoffering + Operator retouche, kleding- en confectieartikelen + Operator strijkafdeling kleding - en confectieartikelen en textielverzorging + Winkelverkoper en ontvang je het diploma secundair onderwijs, onderwijskwalificatie 3.

Toekomstmogelijkheden

Na het zesde jaar moderealisatie:
- Kan je starten op de arbeidsmarkt als medewerker in de mode-, retouche- of verkoopsector.
- Kan je verder studeren:
     • Je kan een zevende leerjaar ontwikkelaar prototypes mode volgen gericht op instroom arbeidsmarkt.
     • Je kan een zevende leerjaar gericht op hoger onderwijs volgen.
     • Je kan een graduaatsopleiding starten.
     • Je vindt andere opleidingsmogelijkheden in het volwassenenonderwijs, VDAB, ...

Lessentabel moderealisatie

 
Vakken 5e jaar 6e jaar
Godsdienst 2 2
Algemene vorming 6 5
Engels 1 2
Frans 2 1
Lichamelijke opvoeding 2 2
Moderealisatie
- Modetechnieken
- Modetechnieken - retouche
- Mode- en winkelverkoop
- Project mode
19 20
 TOTAAL 32 32
Masterclass 2 2