Informatie schoonheidsverzorging

Heb je oog en feeling voor een keurig uiterlijke verzorging?
Heb je interesse in het menselijk lichaam, levensstijl en persoonlijkheid?
Zeggen wetenschappen en schoonheidsverzorging je beiden wat?
Wil je groeien in een algemeen vormende en creatief praktische opleiding?

Je combineert in de studierichting Bio-esthetiek en Schoonheidsverzorging een ruime algemene basisvorming met een belangrijk accent op toegepaste wetenschappen aan specifieke technische kennis. Vanuit een professionele esthetische benadering train je een aantal technische en praktische vaardigheden en leer je werken met specifieke apparatuur in functie van een ruime waaier aan schoonheidsbehandelingen.

In de derde graad schoonheidsverzorging ondersteunt de algemene theoretische vorming de creatieve en uitvoerende component. Het pakket algemene vakken met de nadruk op de wetenschappelijke vakken is in evenwicht met de praktijkgerichte technische vakken om een vlotte doorstroming naar het hoger onderwijs te garanderen. In het ondernemend project ontwikkel je de theoretische kennis voor de uitbating en het administratieve beheer van een salon en algemene socio-economische vaardigheden. In het laatste jaar toon je op een persoonlijke en zelfstandige manier je competenties binnen je studierichting in de geïntegreerde proef (GIP). Je specifieke vakgerichte vorming ontwikkel je in vakken als:

Bio-esthetiek

Je leert praktische vaardigheden om klanten te verwennen met een vakkundige gelaatsverzorging, pedicure, lichaamsverzorging, manicure, make-up, ... Je leert hierbij de producten en apparaten op een juiste en veilige manier te gebruiken en bij de behandeling van klanten rekening te houden met kenmerken van aandoeningen, huidtypes, zenuwstelsel, spierstelsel, ... Het inoefenen van de praktijk verloopt in de schoonheids-salons van de school met klantenwerking. Tijdens het laatste jaar loop je stage bij een schoonheidsspecialiste om praktijkervaring op te doen op de werkvloer.

Toegepaste wetenschappen

Je ontwikkelt een grondige kennis van de anatomie en de fysiologie van het menselijk lichaam. Je leert theoretische inzichten in de samenstelling en de functie van producten. Je ontdekt het verband dat tussen voedingsleer en schoonheidsverzorging bestaat. Je ontwikkelt de kennis over de werking van elektrische apparatuur in een schoonheidsinstituut.

Toelatingsvoorwaarden

Tweede graad van het Secundair Onderwijs met vrucht beëindigd hebben.

Getuigschriften

Aan het einde van het tweede leerjaar van de derde graad: Diploma secundair onderwijs.

Toekomstmogelijkheden

De studierichting sluit aan op hoger onderwijs. Aansluitende professionele bacheloropleidingen zijn: careen vitaliteitsmanagement, wellness-en spamanagement, podologie, toegepaste gezondheidswetenschappen of pedagogisch hoger onderwijs. Er zijn geen aansluitende masteropleidingen.

Je kan een Se-n-se opleiding volgen binnen de derde graad van het technisch secundair onderwijs en je zo verder specialiseren in esthetische lichaamsverzorging, grime, pedicure of als apotheek- of medisch- sociaal assistente.

Na het beëindigen van je secundair onderwijs kan je ook starten als werknemer in een schoonheidsinstituut, in een cosmeticabedrijf of als vertegenwoordiger. Je kan je ook vestigen als zelfstandige schoonheidsspecialiste, indien je het attest van bedrijfsbeheer behaalde.

Lessentabel schoonheidsverzorging

 
Vakken 6e jaar
Godsdienst 2
Nederlands 3
Frans 2
Engels 2
Lichamelijke opvoeding 2
Aardrijkskunde  
Geschiedenis 2
Wiskunde 2
Stijlleer 1
Plastische opvoeding 1
Toegepaste wetenschappen 4
Bio-esthetiek
   5e jaar
       Hand/gelaat
       Make-up
       Pedicure
       Lichaam
    6e jaar
       Make-up
       Hand/gelaat
       Pedicure
       Lichaam
       Stage
11
Ondernemend project 2
  34