Informatie publiciteitsgrafiek

Bekijk je graag etalages?
Ben je geboeid door reclame en publiciteit in het straatbeeld?
Heb je zin voor schoonheid en ben je creatief handig?
Wil je groeien in een praktische richting met veel afwisseling en een algemene basisvorming?

De studierichting Publiciteit bevat een afwisseling tussen een brede algemene vormende basis en beroepsgerichte praktijk. Je ontwikkelt de vaardigheden en technische kennis die je nodig hebt in de wereld van reclame en publiciteit. Je leert specifieke technieken om affiches, logo’s, verpakkingen of illustraties uit te werken. Je groeit in het omzetten van ideeën van opdrachtgevers in uitvoerbare projecten. Je verwerft daarbij de nodige theoretische kennis van de reclamewereld en leert omgaan met de actualiteit en trends in een snel veranderende maatschappij.

In de derde graad Publiciteitsgrafiek combineer je een brede algemene vorming met de beroepsgerichte component. Dit doe je in vakken als:

Project algemene vakken (PAV)

In PAV worden Nederlands, wiskunde, aardrijkskunde en geschiedenis geïntegreerd tot één vak waarin thematisch wordt gewerkt. Je leert kritisch denken en de maatschappij en actualiteit begrijpen.

Publiciteitsvormgeving

Je ontwikkelt de vaardigheden om een creatief publicitair ontwerp te maken en te vertalen in een technisch uitvoerbaar ontwerp. Je leert werken naar een doelgroep. De kennis, vaardigheden en attitudes die je daarvoor nodig hebt verwerf je in praktische opdrachten. Je maakt kennis met hedendaagse typografie, illustratie-stijlen, presentatiemogelijkheden en vormgeving.Hierbij ligt de klemtoon op ontwerp en presentatie met oog voor digitale uitvoering.De vakken waarnemingstekenen en kunstinitiatie vormen een belangrijke ondersteuning in het zoekproces naar uitvoerbaar grafisch 2Den 3D-materiaal.Beroepsleven & stageIn het vijfde jaar zijn er bedrijfsbezoeken. Je bezoekt drukkerijen en grafische diensten. In het zesde jaar loop je drie weken stage waardoor je kennis maakt met een uitgebreid pakket aan activiteiten die er binnen de grafische- en reclamesector zijn. In het laatste jaar toon je op een persoonlijke en zelfstandige manier je competenties binnen je studierichting in de geïntegreerde proef

Toelatingsvoorwaarden

Tweede graad van het Secundair Onderwijs met vrucht beëindigd hebben.

Getuigschriften

Aan het einde van het tweede leerjaar van de derde graad: getuigschrift.

Toekomstmogelijkheden

Na het zesde jaar van het secundair onderwijs kan je starten als medewerker binnen de grafische sector in drukkerijen en publicitaire bedrijven. Wil je het diploma secundair onderwijs behalen, dan is het specialisatiejaar Publiciteit & illustratie een logische stap. Het behalen van het diploma secundair onderwijs maakt meer mogelijk op het vlak van tewerkstelling of in functie van vervolgopleidingen.

Lessentabel publiciteitsgrafiek

 
Vakken 6e jaar
Godsdienst 2
Lichamelijke opvoeding 2
Project algemene vakken 4
Frans 2
Engels 2
Leerbegeleiding/coaching  1
Kunstinitiatie 2
Waarnemingstekenen 3
Publiciteitsvormgeving
     Manueel
     Computer
     Studie van de publiciteit
     Stage (in het 6e jaar)
18
  36