Informatie haarzorg

Ben je vriendelijk en vlot in stijl en voorkomen?
Ben je handig en heb je oog voor mooie kapsels?
Heb je zin zelf te knippen en kappen?
Wil je groeien in een praktische richting met veel afwisseling en een algemene basisvorming?

De studierichting Haarzorg bevat een afwisseling tussen een brede algemene vormende basis en beroepsgerichte praktijk. Je ontdekt alle facetten van het kappersberoep. Je verwerft de technische vaardigheden voor de verschillende haarbehandelingen en het creëren van kapsels en ontwikkelt de theoretische kennis van haarproducten. Je leert denken en werken vanuit competenties die je doen groeien als professioneel kapper die in team kan werken.

In de derde graad haarzorg combineer je een brede vorming met de beroepsgerichte component. Dit doe je in vakken als:

Project algemene vakken (PAV)

In PAV worden Nederlands, wiskunde, aardrijkskunde en geschiedenis geïntegreerd tot één vak waarin thematisch wordt gewerkt. Je leert kritisch denken en de maatschappij en actualiteit begrijpen.

Realisaties haarzorg

Je vervolmaakt je in de basistechnieken voor haarverzorging. Je ontdekt meerdere en complexere technieken. Je verwerft de nodige theoretische kennis voor het kleuren, leert deze uitvoeren en wordt steeds handiger in het bedienen van de ruime waaier aan apparatuur. Je maakt zelfstandig een behandelingsplan op voor je klant en kan klanten naast onthalen en begeleiden ook correct adviseren en diensten en producten verkopen. Je leert hierbij vlot gebruik maken van de computer voor het opvolgen van het klantenbestand, en het afrekenen. Je leert verantwoordelijkheid nemen voor het onderhoud van het salon en het salonlinnen en het regelen van telefonische afspraken.

Hand- en gelaatsverzorging

Je leert de basistechnieken van deze verzorging toepassen bij jezelf of als extraatje voor de klant in het kapsalon.

Beroepsleven & stage

Je leert de verschillende technieken toepassen in salonsituaties en tijdens de stages in kapsalons in de regio. In het vijfde jaar ga je drie weken op stage en in het zesde jaar ga je vier weken op stage. Via deze stages krijg je volop kansen om praktijkervaring op te doen in je toekomstige werkomgeving. Je neemt volop deel aan de salonactiviteiten en je leert nieuwe technieken kennen en toepassen. In het laatste jaar toon je op een persoonlijke en zelfstandige manier je competenties binnen je studierichting in de geïntegreerde proef (GIP).

Toelatingsvoorwaarden

Tweede graad van het Secundair Onderwijs met vrucht beëindigd hebben.

Getuigschriften

Aan het einde van het tweede leerjaar van de derde graad: studiegetuigschrift.

Toekomstmogelijkheden

Na het zesde jaar van het secundair onderwijs kan je starten als medewerker in een kapsalon. Wil je het diploma secundair onderwijs behalen, dan is het zevende specialisatiejaar haarstilist een logische stap. Het behalen van het diploma secundair onderwijs maakt meer mogelijk op het vlak van tewerkstelling of in functie van vervolgopleidingen.

Lessentabel haarzorg

 
Vakken 6e jaar
Godsdienst 2
Lichamelijke opvoeding 2
Project algemene vakken 4
Frans 2
Engels 1
Leerbegeleiding/coaching 1
Plastische opvoeding 2
Realisatie haarzorg, stage 22
  36