SSST... WIJ LEZEN

 

Even wegdromen bij een mooi verhaal, naar een andere tijd reizen, een misdaad oplossen of eens heerlijk lachen om een grappige situatie…
Lezen is zalig en het is bovendien ook heel erg  goed voor je gezondheid.

Te mooi om waar te zijn? Of vind je lezen helemaal niet zo leuk?
Enkele redenen om je te overtuigen waarom lezen zo goed voor je is.

 

Je hebt minder stress als je leest

Of je nu een boek leest of een tijdschrift, het maakt niet uit wat je leest. Al na 6 minuten daalt je hartslag en vermindert je spanning. Door helemaal op te gaan in wat je leest, ontsnap je aan de zorgen en stress van elke dag.

Het is goed voor de concentratie. 

Door te lezen en na te denken over wat je leest, train je zonder het zelf te weten je concentratievermogen. Zo wordt het ook makkelijker om je goed te concentreren op je schoolwerk.

Je wordt creatiever. 

Als je leest, ben je even in een andere wereld. Hierdoor doe je veel nieuwe ideeën op die ook   in je eigen leven goed van pas kunnen komen.

Je traint je geheugen.

Als je leest, moet je verschillende personen, hun achtergrond, gebeurtenissen … onthouden.  Je weet bijvoorbeeld wie welke haarkleur heeft en wie familie is van wie, zonder dat je hiervoor moeite moet doen. Je traint zo je korte termijn geheugen, zonder dat je het zelf door hebt. Handig meegenomen, toch?

Je wordt slimmer.

Door te lezen leer je ook verbanden leggen en kritische vragen stellen. Bovendien kom je heel veel woorden tegen als je leest. De meeste zal je al kennen, maar er zitten zeker ook nieuwe woorden bij. Onbewust leer je de juiste spelling en kom je meer te weten over verschillende onderwerpen. Lees je ook nog eens in een andere taal, dan zal je merken dat je de taal sneller onder de knie hebt.

Het is goed voor je sociale vaardigheden. 

Je zou misschien denken dat een echte boekenwurm allesbehalve sociaal is. Uit onderzoek blijkt dat dit helemaal niet het geval is. Door te lezen maak je immers ook kennis met andere ideeën. Met sommigen zal je akkoord gaan, met anderen niet. Je leert wel open staan voor andere meningen, ook als deze niet overeenkomen met je eigen overtuiging.

Je slaapt er sneller en beter door.  

Het blauwe licht van smartphones, tablets of televisie zorgt ervoor dat je minder snel in slaap raakt. Je lichaam denkt dan namelijk dat je nog steeds wakker moet zijn en daarom duurt het langer voor je in slaap valt. Door te lezen voordat je gaat slapen, word je al een beetje moe en val je sneller in slaap.

 Overtuigd of nog niet helemaal?

We proberen het gewoon uit! 

Dit schooljaar wordt onze school om de twee weken - telkens op een ander tijdstip -een half uurtje stil gelegd om te lezen.
Iedereen, zowel leerlingen, leraren, secretariaatsmedewerkers als directie … leggen 30 minuten het schoolwerk neer om te lezen.
Geen verplichte schoolliteratuur, gewoon iets leuks dat je zelf graag leest. Een boek, tijdschrift, stripverhaal… het maakt niet uit, zolang het maar ‘op papier’ is.     Er zijn ook geen opdrachten, vragen of boekbesprekingen verbonden aan deze leesmomenten.
We willen enkel het leesplezier bevorderen.

Deze leesmomenten zijn aangekondigd op de leeswijzer/deurhanger in bijlage zodat je weet wanneer je je lectuur moet meebrengen naar school. Ook op onze website vind je deze info terug.

Hebben jullie er al zin in?

Wij wel!